středa 23. listopadu 2011

Tenerifa a nanduti

Tenerifa a nanduti patří mezi tzv. "sluníčkové" nebo "pavoučí" šité krajky. To podle podoby s rozbíhajícími se paprsky slunce nebo s pavoučí sítí. Obě krajky mají mnoho společného, přesto se však některými drobnostmi liší.

Tenerifa je typická pro Španělsko a z něj zejména pro Kanárské ostrovy (podle jednoho z ostrovů pochází její název). V současné době je již rozšířená i v mnoha jiných zemích. Šije se na pomocné podložce (tvrdší kartón, dřevěná nebo kovová destička s otvory nebo zářezy). Otvory se provlékne pevná pomocná nit a na ni se teprve zavěšuje paprskovitá osnova. Ta se potom protkává a svazuje tenerifovým uzlem. Nakonec se pomocná nit přestřihne a krajka se oddělí. Tímto způsobem se vytvářejí jednotlivé motivky kruhového nebo jiného tvaru - dále se mohou sešívat k sobě nebo všívat do textilu. Jsou většinou jednobarevné nebo v jemných barevných kombinacích.
Příprava osnovy pro šití tenerify 




Tenerife lace. Designs and instructions. 1904

Nanduti je název pro podobnou krajku vytvářenou v jihoamerické Paraguayi. Avšak na rozdíl od tenerify se šije přímo na plátně napnutém na rámu. Na plátno se předkreslí obrysy motivů a osnova se připevňuje přímo k němu bez pomocných nití. Motivky se zpravidla nešijí jednotlivě, ale jsou navzájem propojené a tvoří větší dekorativní celky. Často se používají kombinace velmi kontrastních barev. Hotová krajka se odděluje tak, že se plátno z rubu opatrně odstřihuje těsně vedle osnovních nití a zbytky plátna se pak postupně vytahají.


příprava osnovy pro šití nanduti


blog.lamadesigns.com/tag/nanduti-lace/



http://country.paraguay.com/arts_and_culture/folk_art.php
Další informace: Nanduti, Paraguayan lace

A na závěr legenda o tom, jak prý vznikla krajka nanduti:
Dva mladíci se ucházeli o ruku krásné dcery náčelníka guaranských domorodců. Její otec prohlásil, že ji dá tomu, kdo přinese vzácnější a zajímavější dar.
První mladík byl velmi bohatý a na světě nebylo nic, co by si nemohl koupit. Sehnal všechny druhy zvířat, které v té době existovaly, a rozhodl se věnovat je milované dívce.
Druhý mladík byl naopak velmi chudý a neuměl si představit, jak by si mohl opatřit alespoň nějaký dar. Když procházel lesem, prosil o pomoc jejich boha a pohlédl přitom nahoru k nebi. Najednou uviděl mezi větvemi stromů překrásnou stříbřitou krajku. Zaradoval se, ale když se jí dotkl, krajka zmizela a místo ní zůstala jen obyčejná potrhaná pavoučí síť. Mladík byl naprosto zoufalý. V tomto stavu ho uviděla jeho matka a rozhodla se mu pomoci. Našla jinou podobnou pavoučí síť a podle ní vyrobila krajku. Jen k tomu použila jehlu a svoje vlastní stříbrné vlasy. Když druhý den mladík předvedl náčelníkovi svůj vzácný dar, dostal jeho dceru za ženu a žili spolu šťastně naž do smrti. A od té doby všechny paraguayské ženy začaly vyrábět krásné krajky podobné pavoučím sítím.
Krásná romantická legenda. Ale ve skutečnosti to určitě bylo úplně jinak...

Žádné komentáře:

Okomentovat